Zgaravica: Zasto je ranitidin povucen sa trzista

Povlačenje sa tržišta nekih lijekova za žgaravicu ponukalo nas je da saznamo koje su doze opasne i o kakvim je rizicima riječ

Povukli lijek protiv žgaravice Foto: Ilustracija

Vijest da su FDA i EMA, američka i evropska agencija za lijekove, zatražile povlačenje s tržišta lijekova protiv žgaravice koji sadrže djelatnu tvar ranitidin proizvođača Saraca Laboratories Ltd. uznemirila je mnoge građane.


Naime, lijekove na bazi ranitidina (ranitidin, ranisan, ranibos) svakodnevno koriste hiljade naših građana, a ispitivanja su pokazala da sadrže onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji se klasificira kao vjerovatni humani kancerogen, odnosno tvar koja bi mogla izazvati rak. Evo što sve znamo o tome problemu.


Ranitidin pripada skupini lijekova pod nazivom antagonisti histaminskih 2 receptora. Ti lijekovi blokiraju histaminske receptore u želucu i smanjuju stvaranje želučane kiseline.


Koriste se za liječenje i prevenciju stanja izazvanih viškom kiseline u želucu, kao što su žgaravica i želučani ulkusi. Ti su lijekovi dostupni u farmaceutskom obliku filmom obloženih tableta i šumećih tableta s receptom ili bez recepta (ovisno o dozi).


N-nitrozodimetilamin (NDMA) je onečišćivač okoliša koji se nalazi u vodi i hrani, uključujući mliječne proizvode, povrće i meso s roštilja. Njegova klasifikacija kao vjerovatno kancerogenog temelji se na istraživanjima na životinjama jer su studije na ljudima vrlo ograničene.


NDMA i srodne tvari poznate kao nitrozamini mogu izazvati tumore u jetri i drugim organima laboratorijskih životinja, a vjeruje se da su kancerogeni i za ljude.


Da, 2018. NDMA i nitrozamini pronađeni su u određenim lijekovima za snižavanje krvnog pritiska poznatim kao “sartanima”, što je dovelo do povlačenja nekih lijekova iz prometa te u konačnici do postavljanja novih strogih proizvodnih zahtjeva za te lijekove.


U toku su ispitivanja, no stručnjaci FDA smatraju da se NDMA može stvoriti tokom proizvodnje ako hemijske reakcije korištene za izradu lijeka nisu pažljivo kontrolirane.


Iako NDMA može prouzročiti štetu u velikim količinama, nivoi koje je FDA pronašla u lijekovima jedva premašuju količine koje bismo mogli očekivati u uobičajenoj hrani.


Stručnjaci stoga kažu da NDMA u lijekovima ne predstavlja neposredne zdravstvene rizike. Iako je klasificiran kao vjerovatni kancerogen, NDMA može izazvati rak tek nakon izlaganja visokim dozama tokom dugog perioda. FDA i EMA zasad nemaju prijavljen nijedan slučaj štetnog djelovanja na pacijente lijekova u kojima je nađen NDMA.


To se još ne zna. FDA trenutačno ispituje predstavljaju li male doze NDMA u nekim lijekovima na bazi ranitidina ikakav rizik za pacijente. Neki su lijekovi povučeni s tržišta iz predostrožnosti. U našoj zemlji povučeni su ranisan, ranitidin i ranibos.


Agencije kao što su FDA i EMA trenutačno su u fazi istraživanja i kad bude poznato više podataka, bit će objavljeni javno. U međuvremenu se pacijentima savjetuje da ne odustaju od lijekova s ranitidinom, ali da se u mnogim slučajevima ti lijekovi preporučuju samo za kratkotrajnu upotrebu.


Ako već neko vrijeme upotrebljavate ranitidin, sada je trenutak da razgovarate sa svojim liječnikom. Na tržištu su dostupni i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istih stanja kao i ranitidin, a mogu se primjenjivati kao zamjenska terapija.


Također, promjene u načinu života, uključujući izbjegavanje određene hrane i pića, poput začinjene hrane, obilnih ili masnih obroka i alkohola, također mogu pomoći u sprečavanju nastanka žgaravice i ulkusnih problema.

0 views
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy