Zamaskirajte supernamirnice pa tako ponudite djetetu zdrav obrok koji će privlačno izgledati

Rijetko će koje dijete jesti hranu samo zato što mama kaže da je zdrava

Jedna šaka oraha sadrži 2,6 grama omega-3 masnih kiselina, ključnih za razvoj mozga Foto: Ilustracija

Rijetko će koje dijete jesti hranu samo zato što mama kaže da je zdrava. Po pravilu, ako djetetu kažete da je nešto zdravo, ono će to u startu odbijati. Ali, vrlo je važno insistirati na osnovama zdrave prehrane i nekim namirnicama koje su vrlo važne u dječijoj ishrani.  


Mahunarke su jednostavan i praktičan paket supernutrijenata koji balansiraju šećer u krvi, a to značajno umanjuje rizik od gojaznosti. Mahunarke se također povezuju s dužim životnim vijekom i manjim rizikom od pojave tumora, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti.


Iscrpli ste sve ideje za pripremu graška i ostalih mahunarki? Evo jedne nove. Grašak pospite sirom, začinite maslinovim uljem i solju pa zamotajte u palačinke i zapecite na 150 stepeni.


Špinat sadrži visok procenat antioksidansa luteina koji čuva kožu od oštećenja i popravlja imunitet. Pored toga, špinat ima visok procenat vitamina K i magnezija, elementa koji je važan za zdravlje kostiju.


Jedna ideja za ručak: pomiješajte kuhani špinat s umakom od paradajza i prelijte sve preko tijesta za picu ili tjestenine. A možete izrezati mladi špinat na trake i pomiješati ga s isjeckanim jabukama, mrkvom i umakom od jogurta i meda.


Jedna šaka oraha sadrži 2,6 grama omega-3 masnih kiselina, ključnih za razvoj mozga, poboljšanje funkcija imuniteta i za kardiovaskularno zdravlje. Orasi sadrže i visok procenat melatonina koji pomaže djeci da imaju kvalitetan san i štiti od raka.


Jedna zgodna ideja za užinu: sameljite orahe, sjemenke lana i grožđice i pomiješajte s izrendanom crnom čokoladom.


Borovnice imaju visok sadržaj antioksidansa polifenola koji čuvaju zdravlje krvnih sudova i smanjuju upalne procese, a uz to su ključne i za održavanje zdravog mozga. Kao i svo bobičasto voće, i borovnice sprečavaju izražavanje genetskih tendencija za razvoj tumora.


Ideja za užinu: napravite šejk od borovnica i jogurta. Smjesu smrznite u manjim posudicama - klinčadija će uživati u zdravom i prirodnom sladoledu.

0 views
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy