VSTV o izvjestaju njemackog pravnog eksperta

Ne postoji zakonska osnova da se od sudija, tužilaca i drugih članova pravosudnih institucija traži objava imovinskih kartona

VSTV: Sjednica otišla u drugom smjeru Foto: Avaz

U VSTV-u jutros je, drugog dana zasjedanja, bilo govora o izvještaju tima eksperata na čelu s Rajhardom Pribeom (Reinhardom Pribeom) o vladavini prava u BiH, koji je predstavljen 5. decembra. Ali, rasprava je na kraju ipak otišla u drugom pravcu - o finansijskim izvještajima nosilaca pravosudnih funkcija, koji se navode u ovom izvještaju.


Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija spomenuo je da je izvještaj sveobuhvatan te da je ušao u probleme kojim se svakodnevno bave.


Članovi Vijeća ocijenili su da ne postoji zakonska osnova da se od sudija, tužilaca i drugih članova pravosudnih institucija traži objava imovinskih kartona. Zbog toga ne postoji jedinstveno mišljenje na koji način ispuniti insistiranje institucija EU, sažete u pismu Ženeviv Ruis Kalavere (Genovev Ruiz Calavera), ali i u Pribeovom izvještaju.


Pojedini članovi ranije su kazali da se tome ne protive, ali da objava mora važiti za sve nosioce funkcija.


Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, obratio se medijima nakon održane sjednice VSTV-a.


Odgovarajući na novinarska pitanja, Tegeltija je pojasnio da je tokom sjednice uglavnom bilo razgovarano o pitanju imovinskih kartona sudija i tužilaca.


"Pitanje imovinskih kartona nosioca pravosudnih funkcija je pitanje integriteta pravosuđa u cjelini, Ono je targetirano i samim izvještajem grupe eksperata i pismom gospođe Calavere. I sama Evropska komisija je staviala prioritet na rješavanje imovinskih kartona sudija i tužioca i mi smo ih stavili u svoje prioritete", kazao je.


Tegeltija je pojasnio da će čitav Priebeov izvještaj biti poslan nadležnim komisijama.


"Koje će ponuditi do slijedeće sjednice mjere za sva pitanja. Danas smo se na sjednici bavili pitanjem imovinskih kartona, ali to ne znači da smo ostala pitanja zanemarili", kazao je.

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy