Vi pitate - ljekar odgovara: Potreban cistoskopski pregled

Za odraslu osobu normalno je da mokri 6-8 puta u toku 24 sata

Obratite se ljekaru Foto: Ilustracija

Već dva mjeseca imam problem s učestalim mokrenjem. U urinokulturi nemam bakterija, dva puta je rađena. U običnom urinu ima bakterija. Ljekar mi je utvrdio cistitis i prepisao lijek od kojeg mi je bilo bolje. Međutim, nakon prestanka uzimanja lijeka, opet se vratilo isto.


Prvi put imam ovakav problem.


- Zbog tegoba koje navodite, u vidu učestalog mokrenja, a da urinokulturom nisu izolirane bakterije, a u urinu ima bakterija, važan podatak bi bio da se zna koliko imate godina i kojeg ste spola te shodno tome usmjeriti i dalje dijagnostičke pretrage. U svakom slučaju je indiciran cistoskopski pregled.


Foto: Avaz Prim. dr. Selver Šabanović

Ujutro osjećam peckanje i mokraća je previše žuta. U toku dana nemam problem jer pijem dosta tečnosti. Tada mi je mokraća normalne boje, ali mokrim po 12 do 15 puta na dan. I to ne bude normalno mokrenje, već kada mokrim, i dalje imam pritisak u bešici. Donedavno me to i noću mučilo, ali sada je samo tokom dana. Može li to biti nešto ozbiljno?


- Za odraslu osobu normalno je da mokri 6-8 puta u toku 24 sata. Vi navodite da mokrite 12 do 15 puta na dan, a da nakon mokrenja osjećate i dalje pritisak u mokraćnoj bešici. S obzirom na ove tegobe, preporučujem vam urološki pregled, pregled urina i urinokulture te da se potvrdi ili isključi uroinfekcija, a po tome će vam biti određena i odgovarajuća terapija.


U narednom broju na pitanja odgovara emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević, specijalista opće i dječije hirurgije. Pitanja šaljite na e-mail lejla@avaz.ba.

0 views
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy