Upala slijepog crijeva - rani simptomi

Javlja se često u prve tri decenije života

Akutna upala slijepog crijeva može imati veoma jednostavnu kliničku sliku bolesti Foto: Ilustracija

U hirurgiji akutnog abdomena najčešće je uzrok akutna upala slijepog crijeva (appendicitis acuta), jer je to najčešća bolest i bolest kod koje se najčešće griješi.


Nepoznat uzrok


Akutna upala slijepog crijeva može imati veoma jednostavnu kliničku sliku bolesti, ali i veoma bizarnu da mogu pogriješiti u dijagnostici akutnog apendicitisa čak i najiskusniji hirurzi.  


Za ovo ima nekoliko razloga: razne lokalizacije slijepog crijeva u trbušnoj šupljini, promjenljiv intenzitet u evoluciji upalnog procesa u trenutku pregleda. U 60 posto bolesnika akutna upala je prouzrokovana opstrukcijom (začepljenjem) slijepog crijeva, a u ostalim slučajevima uzrok je nepoznat.


Foto: Avaz Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

Javlja se često u prve tri decenije života, a u dječijoj dobi najčešća je između 12. i 14. godine života, ali se može pojaviti i u novorođenačkoj dobi. Glavni simptomi su akutna bol u abdomenu, mučnina, povraćanje i smetnje u vezi s radom crijeva. Pri pregledu su najznačajniji znakovi objektivna bolna osjetljivost, napetost mišića trbušnog zida, povišena pazušna i rektalna temperatura i razlika vrijednosti aksilarne i rektalne temperature za oko jedan stepen u korist rektalne.


Kod pojedinih položaja slijepog crijeva imamo različite simptome akutne upale, tako da je kod retrocekalnog blagi proljev češći simptom, a ako je postavljeno na desnom mokraćovodu, može se javiti učestalo mokrenje, renalna kolika i pojava krvi u urinu. Kod retrocekalnog položaja pokretanjem desne noge i njeno savijanje prema trbuhu izaziva bol u abdomenu.


Pojačan bol


Isto tako bol se može pojačati na području slijepog crijeva samo prilikom podizanja ispruženog desnog donjeg ekstremiteta. Kod karlične lokalizacije apendicitisa povraćanje i proljev te neodređena nelagodnost u abdomenu prvi su simptomi. Ako se akutni apendicitis ne dijagnosticira u početnoj fazi, nastupit će komplikacije. Dolazi do pucanja i širenja upale u okolinu, što dovodi do difuzne upale potrbušnice, koja može dovesti do teških posljedica, a ponekad i do smrtnog ishoda.


Postavljanje dijagnoze


Dijagnoza upale slijepog crijeva postavlja se na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike. EHO abdomena daje validne podatke o upali, a povišeni leukociti u krvnoj slici prate upalu slijepog crijeva.  


Liječenje je hirurško, kojom prilikom se odstranjuje slijepo crijevo, a ovisno o poodmakloj upali ili perforaciji slijepog crijeva, uključuju se adekvatni antibiotici.

0 views
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy