U Drzavnom sudu pocinje sudjenje za zlocine na Palama

Optužnica tereti nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti Pale od kraja marta do decembra 1992., nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile bošnjačke nacionalnosti

Sud BiH Foto: Avaz

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice planiran je početak suđenja Malki Koromanu, optuženom za zločin protiv čovječnosti na Palama.


Optužnica tereti Malku Koromana da, vršeći dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale od kraja marta do decembra 1992., nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile bošnjačke nacionalnosti koji su protivpravno zatvarani i držani u nehumanim uslovima, te da je znao, odobravao i sudjelovao u počinjenim zločinima.


Prema navodima Tužilaštva BiH, Koroman je zajedno s pripadnicima vojske, organizirao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta gdje je izvršeno paljenje i uništavanje kuća, a kojom prilikom je zarobljen veći broj civila, nakon čega je odvojeno oko 35 muškaraca koji su prevezeni i nezakonito zatočeni u fiskulturnoj sali, gdje su mučeni, premlaćivani i zlostavljani.


Pred Apelacionim vijećem Suda BiH ove sedmice je planiran početak obnovljenog suđenja u predmetu Ivan Kraljević i ostali, koje optužnica tereti za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom, javlja BIRN BiH.

Prvostepenom presudom iz augusta 2018. Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Mato Jelčić na godinu i po, Stojan Odak na sedam, a Vice Bebek i Vinko Radišić na po godinu zatvora, dok su istom odlukom Slavko Skender i Dragan Miloš oslobođeni krivice.


Apelaciono vijeće je u junu 2018. uvažilo žalbe odbrane, ukinulo tu presudu i odredilo novo suđenje.


Ove sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Vlasenici, Foči, Goraždu, Višegradu, Trnovu, Kalinoviku, Zvorniku, Orašju, Konjicu, Srebrenici, Donjem Vakufu, Milićima, Sarajevu, Ilijašu, Stocu i Vitezu.


Tagovi

Sud BiH , Pale

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy