Toplo vrijeme u decembru opasno po zdravlje gradjana

Proteklih sto godina ovakvo vrijeme nije bilo zabilježeno, istakao je Sladić

Pogodno vrijeme za sve veći broj oboljelih od gripe Foto: Ilustracija

Sezona gripe je pokucala na vrata. Međutim, toplo vrijeme usred kalendarske zime ima svoje prednosti, ali i mane. Stručnjaci upozoravaju kako visoke temperature u decembru mogu negativno utjecati na naš organizam, ali pozitivno na raspoloženje. 


Redovna terapija


Dežurni ljekar iz Hitne pomoći u Sarajevu Zakira Pašić za „Avaz“ je kazala kako treba povesti računa o svemu, prije svega o slojevitom oblačenju. Jutra i noći su svježi, preko dana zna biti toplo.


- Ovakvo vrijeme dovodi do virusa. Naši građani moraju da rade na imunitetu. Konstantno unositi u organizam raznovrsno voće, povrće, supe, čajeve. Bitno je napomenuti da pacijenti moraju uzimati redovno terapiju. San je veoma bitan, kao i dnevne aktivnosti. Kad god su u mogućnosti građani trebaju ići na planinu, na čist i svjež zrak - istakla je Pašić.


Dodaje kako se u posljednje vrijeme javlja dosta više pacijenata s povišenim temperaturama, ali da situacija nije alarmantna.


Epidemiolog Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo KS za „Avaz“ je kazala da se svake kalendarske godine u 40. sedmici počinje voditi evidencija o respiratornim infekcijama i nadzor traje do 20. sedmice iduće kalendarske godine.


Respiratorne bolesti


- U periodu povećanja broja respiratornih bolesti naročito se kontrolira i laboratorijski potvrđuje sezonska gripa. Zbog toga se uvijek, prije ovog perioda, preporučuje vakcinacija protiv sezonske gripe vakcinom za tu sezonu. U periodu registriranja respiratornih bolesti ove sezone prijavljeno je 27.310 oboljelih od respiratornih bolesti i 2.989 oboljelih od bolesti sličnih gripi - kazala je Pitić.  


Dodaje kako u ovom periodu godine građani moraju izbjegavati gužve, skupove i zatvorene prostore.


- Izbjegavajte brisanje maramicom nosa i usta kad kašljete ili kišete, nakon korištenja maramicu bacite u smeće. Perite ruke često sapunom i vodom, te sredstvima na bazi alkohola. Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta jer rukom sa zagađene površine možete prenijeti virus. Treba, naravno, izbjegavati i kontakte sa zaraženim ili bolesnim ljudima, ne treba ići u posjetu bolesnicima ako nije nužno - istakla je Pitić.


S druge strane sarajevski meteorolog Nedim Sladić istakao je kako u proteklih sto godina ovakvo vrijeme nije bilo zabilježeno.


- Posljednji put se 1989. godine desila slična situacija. Ne zna se još može li se povezati s klimatskim promjenama. Za sada se može reći da je zaista ekstremno. Od ponedjeljka bi trebalo biti hladnije vrijeme, ali još se ne zna kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu - kazao je Sladić.

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy