Sutra jednosatna obustava nastave u svim osnovnim školama u HNK


Učitelji su nezadovoljni plaćama Foto: Agencije

Prosvjetari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu najavili su za sutra jednosatnu obustavu nastave u svim osnovnim školama.


Oba sindikata, čiji uposlenici izvode nastavu i po bosanskom i po hrvatskom planu i programu, ujedinjena su u svojim zahtjevima, kojima od Kantonalne vlade traže povećanje koeficijenta složenosti za 10 posto od 1. januara 2020. godine.


- Mi tražimo ono što smo već davno trebali, jer kada je riječ o plaćama, mi smo na predzadnjem mjestu u Federaciji BiH. Zapravo, bunt ljudi u osnovnom obrazovanju je razumljiv, jer imamo nižu plaću od prosjeka Federacije i prosjeka našeg Kantona koji je 1.030 KM, a plaća profesora u osnovnoj školi je 926 KM. Drugi razlog zbog kojeg smo se odlučili na štrajk upozorenja je taj što molimo našeg poslodavca da se već konačno donese zakon o osnovnom obrazovanju, koji je star 19 godina. Pa, pedagoški standardi, to nam je potrebno kao sunce zimi i bez toga ne može funkcionirati obrazovanje - kazao je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK.


Oni su, također, nezadovoljni isplatom pravosnažnih sudskih presuda, ali i obračunom prijevoza. Također, iznio je Lauš, njihove kolege u srednjim školama imaju višu plaću za 185 KM od njih u osnovnim, odnosno, od onih za istu vrijednost rada i istu stručnu spremu.

- Ako ne dođe do dogovora i rješenja, odnosno, ispunjenja naših zahtjeva, mi od naših aktivnosti odustati nećemo. Započet ćemo generalni štrajk u drugom polugodištu - poručio je Lauš.


S druge strane, Nevenko Herceg, premijer HNK, podsjetio je da je vlada na čijem je čelu s oba sindikata i osnovnog i srednjeg obrazovanja potpisala kolektivni ugovor na tri godine. 


U međuvremenu se, rekao je, pojavila želja Sindikata osnovnog obrazovanja da nešto mijenjaju.


- Mislim da u dijelu koji se tiče isplate potraživanja po osnovu pravomoćnih sudskih presuda možemo izaći ususret. Jer donijeli smo odluku da isplatimo skoro dva miliona za tu namjenu, a to je jedan od njihovih zahtjeva. Kada je riječ o povećanju koeficijenta, kroz ugovor smo potpisali svake godine po pet posto povećati plaću - istakao je Herceg.


- Prosvjetnih radnika u HNK ima 3.500, ali, također, ima puno i tehnološkog viška. Svake godine mi taj problem riješimo, ali čini mi se da to sindikat nekad ne interesira. Jer, da je Vlada drugačija, mi bismo taj tehnološki višak od nekoliko stotina mogli poslati kući, pa bismo mogli povećati plaće i više nego što smo dogovorili. Dakle, moramo imati razumijevanje, moramo imati dijalog i pregovore, a ne ispunjavanje nečijih zahtjeva - poručio je Herceg. 

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy