Stocani ne zele krizni put na Starom gradu

Sve je urađeno u skladu sa zakonom, kaže Bošković


Stari grad Stolac: Još 2004. naloženo uklanjanje betonskih barijera Foto: Avaz

Iako je još 2004. godine rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) naloženo da se uklone betonski elementi s takozvane križne postaje na području Starog grada u Stocu, nacionalnog spomenika BiH, to se nije dogodilo te su radovi tada samo obustavljeni.


Sa potpisivanja peticije: Falsificiranje činjenica Foto: Avaz

Kulturno naslijeđe


Priča je nakon 16 godina ponovo aktuelizirana kada je prije nekoliko mjeseci odlukama Općinskog vijeća Stolac tamošnjem župnom uredu prodato šest lokacija po dva kvadratna metra u iznosu od 320 KM za gradnju križnog puta, koji vodi do vrha Starog grada.


Takva odluka je izazvala reakcije građana, pogotovo Bošnjaka, jer smatraju da se na taj način nastoje falsificirati historijske činjenice i potpuno preoblikovati spomenik kulturnog naslijeđa.


Stoga su okupljeni u Pokret za brigu o kulturnom naslijeđu Stoca u petak započeli potpisivanje peticije zbog ugroženosti Starog grada “ljudskim djelovanjem, odnosno kontinuiranim djelovanjem Župe sv. Ilije Proroka i lokalne općinske administracije na gradnji križnog puta na prostoru koji obuhvata nacionalni spomenik BiH”.


No, stolački načelnik Stjepan Bošković u izjavi za naš list ustvrdio je da u cijeloj priči nema ništa sporno te da su sve odluke donesene u skladu sa zakonom.


Bošković: Druga zona zaštite Foto: Avaz

- Radi se o drugoj zoni zaštite nacionalnog spomenika i dobili smo pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je nadležan da taj objekt koji će se graditi, u skladu s rješenjem o proglašenju nacionalnog spomenika, ne utječe, ne omalovažava i ne skrnavi nacionalni spomenik - rekao nam je Bošković te je dodao da je “peticija jednog naroda usmjerena protiv prava drugog naroda”.


Pismo i OHR-u


Osim što od Općinskog vijeća traže poništenje odluka, Stočani će peticiju uputiti svim nadležnim instancama, od FUZIP-a do Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, ali i Ureda visokog predstavnika, od kojih traže konkretne aktivnosti.




Tagovi

Stolac , Stari grad , Stjepan Bošković

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy