Saznajte zasto je dobra jedna kasicica meda dnevno

Osim što je odličan dodatak ishrani i kozmetici, med na mnogo načina utječe na zdravlje i rješava svakodnevne probleme

Med čisti, štiti i liječi rane Foto: Ilustracija

Uz med ćete ojačati svoj imunitet, pamćenje, ukloniti višak kilograma i riješiti se stresa. Ako ga koristite baš svaki dan, ali u umjerenim količinama, pokazat će vam šta sve može učiniti za vaše tijelo. 


Med čisti, štiti i liječi rane, a u njezi kože koristi se širom svijeta. U njemu se nalaze razni proteini, hidrogen i glukonska kiselina koje liječe sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Bogat je melatoninom koji naše tijelo otpušta tokom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.


Naše je tijelo svaki dan pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. No pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida koji ublažavaju neravnotežu radikala, toksina i antioksidanta, a koja vodi oštećenju tkiva.


Jedna je studija pokazala da med pomaže pri smanjivanju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih sudova. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rješenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže vam da se vratite u normalu.


Među najstarije, a isprobane metode koje uspavljuju je konzumacija meda prije odlaska u krevet. Toplo mlijeko ili čaj od kamilice s nekoliko kašičica meda uzrokuje otpuštanje insulina koji u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i regulira ritam spavanja.


Baš zato što tako djeluje na san, med će smanjiti i nivo stresa s kojim se svakodnevno susrećete jer će omogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.


Visok nivo holesterola može biti fatalan jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovna konzumacija meda ograničava povišenje glukoze u krvi te smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pokazala je studija.


Pun antioksidanata i antibakterijskih svojstava med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa.


Antioksidanti u medu povezuju se sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utiču na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.


Antibakterijska svojstva meda štite naše tijelo čak i od ešerihije koli i salmonele te ih se rješava ako naiđe na njih u probavnom sistemu. Ako medom zamijenimo šećer, sprečavamo pojavu nekih toksina i pojačavamo crijevnu mikrofloru.


Poznata vam je kombinacija meda i limuna? I zaista djeluje, jer kako je pokazala i studija, med je djelotvorniji od nekih lijekova protiv kašlja. Uostalom, ako ste to već isprobali i djeluje, nauka vam to ni ne treba potvrditi.

0 views
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy