Satler: Ucinimo 2020. godinom akcije

Strateško ulaganje u pogranične regije dio proaktivnih politika EU

Johan Satler Foto: Agencije

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) napisao je u svom blogu da je pred samu Novu godinu posjetio Brčko i s velikim zanimanjem slušao o planovima i nadama dužnosnika i poduzetnika u godini pred nama, te da mu Brčko daje nadu da 2020. može donijeti promjene. 


Istakao je da je Distrikt Brčko poduzetnički i s ponosom multietnički dio zemlje koji u martu

ove godine obilježava 20. godina od svog uspostavljanja.


- Ipak, uprkos inicijalnom valu ekonomskog rasta i očiglednim potencijalima, nedavne ankete pokazuju da oko polovine stanovnika želi napustiti Distrikt Brčko i potražiti perspektivniju budućnost drugdje. Nažalost, ovo nije izolirani slučaj, već simptom sveprisutnijeg priželjkivanja perspektive svjetlije budućnosti koji se može osjetiti u cijeloj zemlji, posebno u manjim mjestima - napisao je Satler.


Dodao je da je strateško ulaganje u pogranične regije dio proaktivnih politika EU, ali u Bosni i Hercegovini koja se značajno oslanja na svoje odnose sa susjedima, pogranični krajevi mogu se osjećati neuobičajeno udaljenima od većih centara.


- Takve razlike dodatno produbljuju nedovoljno razvijena prometna povezanost, stoga je važno uskoro započeti s radovima na projektima poput novog međudržavnog mosta u Brčkom. Obnova luke u Brčkom je jedan od ključnih planiranih projekata koji bi trebao osigurati direktan poticaj privredi u cijeloj zemlji. EU je dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 3,1 milion eura kroz Okvir ulaganja za zapadni Balkan, a kao dopuna zajmu EBRD-a - naveo je Satler.


Naglasio je da do 20. rođendana Distrikta Brčko očekuje još više uspješnih priča iz tog dijela zemlje, bila to realizacija inicijative Vlade Distrikta Brčko i Studen Holdinga za unapređenje javnih usluga za poslovanje ili pak učinkovito funkcioniranje Kancelarije za borbu protiv korupcije u punom kapacitetu, usvajanje novih zakona o udruženjima i fondacijama, javnom okupljanju i reformi javne uprave u skladu sa standardima EU, što su samo neki od primjera.


Satler smatra da su mnogi od problema s kojima se susreću građani Distrikta Brčko isti oni koje se vide širom BiH.


- Bilo je ohrabrujuće slušati prvo izlaganje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara u njegovom osvrtu po svim ovim pitanjima. Članstvo u EU jedan je od glavnih strateških ciljeva BiH, za koji je potreban angažman cijelog društva i aktivno učešće svih nivoa vlasti.


Sada je trenutak da svi zasuču rukave i započnu sa realizacijom. Nakon jedne decenije u Distriktu Brčko obilježene brojnim zastojima i dugo očekivanim imenovanjem novog saziva vlade na državnoj razini, 2020. može biti godina akcije i za Brčko i za cijelu zemlju.


Promjena je nadohvat ruke, a Brčko još jednom može predvoditi ove napore - napisao je Satler, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.Tagovi

Johann Sattler , Delegacija EU u BiH

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy