Satler: Optimista sam kada je u pitanju rad novog saziva Vijeca ministara

Nadam se da ćemo ove godine konačno doći do trenutka gdje će se izbori održati u svakom kutku ove zemlje, rekao Satler


Johan Satler Foto: M. Tabaković

U zgradi Delegacije EU u Sarajevu danas su predstavljeni prioriteti predsjedavanja Hrvatske Vijećem Evropske unije.


Prisutnima su se obratili šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Satler (Johann Sattler), ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.


Predstavljanju je prisustvovala i ambasadorica Njemačke u BiH Margret Marija Ueber (Maria Uebber). Inače, Njemačka nkon Hrvatske preuzima predsjedavanje EU.


Satler je rekao da su intenzivirane aktivnosti s novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Rekao je da se tokom prošlosedmične posjete Briselu sastao s predstavnicima Evropske komisije.


- Ima puno dobre volje kada je riječ o BiH, pa rekao bih i olakšanja, da smo konačno bili u prilici da prevaziđemo ovih predugih 14 mjeseci zastoja kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH - kazao je Satler.


Govoreći o prioritetima rada za ovu godinu, kazao je da jedna od konkretnih aktivnosti podrazumijeva izmjene u radu VSTV-a, kao jedne od vodećih institucija u pravosuđu.


Ivan Sabolić Foto: M.Tabaković

- Tu naglasak stavljamo na imovinu i prijave imovinskih kartona. Ja znam da, bez pravog angažmana cijelog društva i svih građana, rezultati će ostati samo ograničeni. Ono što imamo danas, situacija s kojom se suočavamo, nije rezultat dešavanja proteklih, dvije, pet ili šest godina, već dešavanja proteklih 20 godina, jednog postepenog urušavanja ovog sistema. Ali i dalje ostajem optimista – kazao je Satler.


Drugi je prioritet, naveo je Satler, Izborni zakon.


- Ove godine imamo opet izborni ciklus na lokalnim izborima zakazanim za oktobar. Ako se ne održe izbori u Mostaru, oni će zasjeniti izborni proces koji će se održati u svim lokalnim samoupravama. Optimista sam, nadam se da ćemo ove godine konačno doći do trenutka gdje će se izbori održati u svakom kutku ove zemlje – rekao je Satler.


Treći prioritet podrazumijeva ekonomske kapacitete BiH za članstvo u EU.


Predstavljanju prisustvovala i ambasadorica Njemačke u BiH Margret Marija Ueber (Maria Uebber) Foto: M. Tabaković

- Pokrenuli smo jednu izuzetno važnu reformu, važnu za građane, riječ je o reformi zdravstva. Puno sredstava odlazi u zdravstvo, a usluga koja se dobiva zauzvrat nije odgovarajuća. Radimo na unapređenju poslovnog okruženja u BiH kako bi ova zemlja bila atraktivnija investitorima. Neminovno se treba baviti pitanjem odlaska mladih iz ove zemlje. Još jedna od tema ovih dana je zagađenje. Ovo je pitanje života i smrti. Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, svake godine imate gotovo 3.300 preuranjenih smrti koje su povezane s lošim kvalitetom zraka. Ovo je pitanje za svaki nivo vlasti – naveo je šef Delegacije EU.


Odgovarajući na pitanje novinara o tome šta očekuje od novog saziva Vijeća ministara, Satler je kazao da je ohrabrujući način na koji je startao novi saziv, naročito najave predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, koji je u svom prvom obraćanju ekonomske reforme stavio u vrh prioriteta svog rada.


Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, kazao je da je ovo historijski trenutak i kruna svega onoga što je Hrvatska radila na svom evropskom putu preko ulaska u EU i snažnog djelovanja u Uniji proteklih godina.


Kako je objasnio Sabolić , vodeći se smjernicama novog Starateškog programa Evropske unije 2019. -2024. te hrvatskim prioritetima i odrednicama, Hrvatska je pod motom„Snažna Europa u svijetu punom izazova“ pripremila šestomjesečni prgram predjedavanja, utemljen na četiri prioriteta:


Evropa koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja se štiti i Evropa koja je utjecajna.


Kako je kazao, Hrvatska će se tokom predjedavanja zalagati za nastavak djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, kao uloga u stabilnost, sigurnost i dalji ekonomski razvoj i povezanost evropskog kontinenta.


- Usredotočit ćemo se na postizanje napretka u pristupnim procesima. Zalagat ćemo se za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Bitan nam je mogući napredak Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata. Hrvatska je spremna pomoći Bosni i Hercegovini na tom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice Evropske unije. Vjerujemo kako će Bosna i Hercegovina uložiti napore u reformske procese koji će biti prepoznati i pozitivno vrednovani, a u interesu svih građana i konstitutivnih naroda BiH.


Edin Dilberović Foto: Arhiv

Vraćanje pozornosti na zemlje jugoistoka Evrope i postizanje napretka u njihovom odnosu s Evropskom unijom glavni je razlog zašto smo odabrali da Zagrebu početkom maja bude domaćin sastanka na vrhu „EU- Zapadni Balkan“.


Želimo da samit konkretizira evropsku perpsektivu i da osnaži daljnju dinamiku evropskog puta nama susjednih država. Ovo je trenutak da Evropska unija pošalje snažnu poruku regiji- zaključio je Sabolić.


Odgovarajući na pitanja hoće li se, nakon predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, promijeniti odnos i politika prema BiH, on je kazao:


- Ne smatram da će se išta promijeniti prema BiH. Podržavamo kandidatski status BiH za članstvo u EU, kao i očuvanje jednakopravnosti i zaštite svih konstitutivnih naroda u BiH – rekao je Sabolić.


Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, čestitao je Hrvatskoj na preuzimanju predsjedavanja Vijećem EU te istakao da je za BiH, od brojnih izazova s kojim će se Hrvatska na čelu EU suočiti narednih šest mjeseci, najvažnija tema proširenja EU.Tagovi

Delegacija EU , Hrvatska , Johan Satler


Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy