Prehlada: Mnogo odmora i sna jedina prava preporuka za vas

Nikako nemojte uzimati lijekove na svoju ruku i strogo se pridržavajte terapije koju vam je dao ljekarVirusne infekcije mogu trajati i do dvije sedmice Foto: Ilustracija

Respiratorne infekcije uglavnom izazivaju virusi, posebno s dolaskom hladnijih dana. Ima ih na stotine vrsta: od izazivača obične prehlade do uzročnika ozbiljnijih oboljenja. Ovih tegoba nisu pošteđene ni trudnice.


Pratioci bakterijske infekcije su visoka temperatura kao i crveno grlo. Virusi djeluju na drugačiji način. Oni izazivaju promuklost, kašalj, blago povišenu temperaturu.


Virusne infekcije mogu trajati i do dvije sedmice. Međutim, nemojte sami sebi postavljati dijagnozu, već se obavezno obratite liječniku.


Glavna osobina virusa i infekcija koje izazivaju jeste da se šire, što znači da pogađaju respiratorni trakt od nosa do pluća. Na tom putu mogu izazvati komplikacije - lakše ili teže.


Adekvatno liječenje, posebno kada su u pitanju trudnice, može pružiti isključivo ljekar. Nikako nemojte uzimati lijekove na svoju ruku i strogo se pridržavajte terapije koju vam je dao ljekar.


Neophodno je preležati virusnu infekciju. Zbog mehanizama odbrane koji se aktiviraju pri napadu izazivača bolesti i pada imunološkog sistema, organizmu treba odmor.


Mirovanje je izuzetno važno jer se tako povećava protok krvi. Zato bi pidžama i krevet, mnogo odmora i sna bili jedina prava preporuka za vas.


Kako biste prevenirali prehladu šetajte na čistom zraku, redovno provjetravajte prostorije u kojima boravite, dovoljno se odmarajte, pravilno se hranite, radite ono što vam prija i volite svoju bebu.


Češće pranje ruku i mijenjanje papirnih maramica (jedna maramica - za jednu upotrebu) je dobra metoda prevencije.

0 views
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy