Predstavnicki dom PSBiH o zakonima, sporazumima, komisijama i delegacijama

Na dnevnom redu trebalo bi da se nađe i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH

Mnogo posla za parlamentarce Foto: Arhiv

Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine trebalo bi se naći danas na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH


No, predsjedavajući tog doma Denis Zvizdić u srijedu je, nakon sjednice Kolegija u proširenom sastavu, izjavio novinarima da je predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio da se s današnjeg zasjedanja skine tačka dnevnog reda u vezi s imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.


- Očekujemo da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara, a do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi s tim imenovanjem - naveo je Zvizdić.


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku da na tu poziciju bude imenovan Mlađen Božović.


Tegeltija je u srijedu, nakon sastanka delegacija SDA i SNSD-a, kazao novinarima da on ne vidi problem u vezi s imenovanjem Mlađena Božovića i podsjeća na raniji dogovor partnera u vlasti da podršku treba da dobiju kandidati koji prođu provjeru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralne izborne komisije BiH.


Pred poslanicima bi se trebalo danas naći i nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH.


U prvom čitanju trebali bi se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.


Na dnevnom redu trebao bi se naći i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić.


Jedan od predlagača Jasmin Emrić kazao je za Fenu da je suština predloženog zakona da se odredi status komisije za odlučivanje o sukobu interesa kako bi ona mogla obavljati svoju funkciju i vršiti poslove iz nadležnosti koje su zakonom propisane.


Kazao je da se predloženim zakonom komisija definira kao stalno, nezavisno i samostalno tijelo, koje će uspostaviti Parlamentarna skupština BiH.


- Sam sastav komisije, također, tim zakonom se potpuno mijenja, jer komisiju više ne bi činili članovi Predstavničkog doma i Doma naroda nego bi to bila profesionalna lica, stručne osobe koje bi se prijavljivale na javni konkurs, a kasnije bi komisiju trebala imenovati Parlamentarna skupština BiH, kada Zajednička komisija za ljudska prava provede cjelokupan postupak - pojasnio je Emrić predložene novine u zakonu.


Predloženim zakonom predviđeno je da komisija ima pet članova, predsjednika i četiri člana, a mandat bi im bio pet godina.


Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, čiji je predlagač poslanik Zlatan Begić.


Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, između ostalog, trebao bi se naći i izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma: Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za evropske integracije, Zajedničke komisije za administrativne poslove i Zajedničke komisije za ljudska prava.


Predviđeno je, također, i imenovanje članova delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma: delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj grupi BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), delegacije PSBiH u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PSM), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM), delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) i delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF).Tagovi

PD PSBiH , Sarajevo

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy