Pašić: Široko čelo u jami "Raspotočje" uskoro u funkciji, raspisan konkurs

Pogon „Stara jama“ iskopa oko 16.000 tona mjesečno

Edin Pašić Foto: Fena

„Široko čelo“ u jami „RaspotočjeRudnika mrkog uglja Zenica (RMUZ) ponovo bi trebalo biti stavljeno u funkciju 15. decembra, što će omogućiti i dvostruko veću proizvodnju u tom pogonu, kazao je v. d. direktora tog rudnika Edin Pašić.


„Komornom“ metodom te dijelom iz procesa čišćenja prostorija u kojima se nalazi „široko čelo“, a koje su poplavljene u junu ove godine, u toj se jami trenutno iskopa oko 17.000 tona uglja mjesečno. Pogon „Stara jama“ iskopa oko 16.000 tona mjesečno.


- Nikada nije, barem ja i većina rudara-komorata to nismo doživjeli, bila teža situacija u RMUZ. Bilo je teških situacija, ali ovakva nikada nije bila. Mi smo od Vlade FBiH i vladajućeg društva "Elektroprivrede BiH" dobili zadatak, ali to je, prije svega, naša zadaća, da drugačijim odnosnom i rezultatima, pomognemo sebi. Ako svi damo svoj doprinos, s ove dvije jame, RMUZ ima budućnost i može pozitivno poslovati – uvjeren je Pašić, koji je na period od šest mjeseci imenovan 1. oktobra. 


Dobio zadatak


On ističe da je, s druga dva člana Uprave Društva, dobio zadatak da do 15. decembra provede Plan urgentnih mjera za prevazilaženje teškog stanja, koje imaju za cilj stabilizaciju stanja te povećanje proizvodnje. U tom je procesu, a nakon još jednog štrajka u oktobru, trajno zatvoren nerentabilan pogon - jama „Stranjani''.


- Zbog svih problema, nismo u mogućnosti ostvariti planove iz trogodišnjeg i godišnjeg plana, ali je sadašnja proizvodnja u skladu s Planom urgentnih mjera. „Elektroprivreda“ nam doznačuje nedostajuća sredstva, avansno nam plaćaju ugalj, koji ćemo im mi isporučiti u narednom periodu. Time nam je omogućeno da isplaćujemo plaće - kaže Pašić.


Smanjenjem na socijalno prihvatljiv način sadašnjeg broja radnika od 1.435 za oko 350, Pašić ističe da bi mogli pozitivno poslovati i s proizvodnjom od 50.000 do 54.000 tona. To bismo trebali ostvarivati već početkom naredne godine, nakon uvođenja u pogon širokog čela u jami „Raspotočje“.


Raspisan konkurs


Upravo jučer (6. decembra) raspisan je konkurs za koji su dobili posebnu saglasnost Vlade FBiH za prijem 85 radnika, ali to neće utjecati na povećanje broja zaposlenih. Upravo tolikom broju radnika, naime, 31. decembra istječu ugovori o radu na određeno vrijeme.


- Neki od tih ljudi rade šest mjeseci, neki dvije godine. Oni sigurno imaju potrebno iskustvo, ali ne mogu reći da će imati prednost za prijem, jer se na konkurs mogu prijaviti svi nezaposleni. O tome će odlučivati komisija za prijem - napominje Pašić.


Zenički rudnik će 21. decembra, na Dan rudara, svečano u penziju ispratiti 44 radnika, što predstavlja prirodni odljev broja zaposlenih.


- Imamo i drugih odlazaka. Tako su nas, samo u protekla tri mjeseca, 35 radnika napustila na vlastiti zahtjev. Neki su otišli u inozemstvo, neki su se snašli u građevinskim firmama, a vrijeme će pokazati hoće li trend odlaska biti nastavljen. Za sada nam to ne predstavlja problem - kaže Pašić.


Dug za doprinose


Nakon zatvaranja jame „Stranjani“, 54 radnika ostala su radno angažirana na provjetravanju jame te izvlačenju opreme, koja će biti iskorištena u preostale dvije jame, a i ti će radnici vremenom biti preraspoređeni u druge pogone. 


Veliki problem u poslovanju zeničkom rudniku predstavlja i dug za doprinose, koji je davno premašio 100 miliona KM pa je 100-njak radnika, pod prijetnjom tužbi, uputilo i zahtjev za uplatu doprinosa, koje je zenički rudnik do sada uplaćivao prilikom odlaska u penziju. 


Direktor Pašić, koji ističe da su neki u međuvremenu povukli zahtjeve, nada se da će svi radnici odustati od tužbi te im dati priliku da završe započeti posao na konsolidaciji. On napominje kako imaju 310 radnika sa smanjenom radnom sposobnošću, odnosno invalida, od koji je samo njih 97 zadobilo povrede na radu, a još dvojica profesionalna oboljenja. 


Preostalih 27 invalida su ratni vojni invalidi iz proteklog rata, a 184 radnika povrede je zadobilo van posla ili su oboljeli. Prosječna plaća zaposlenih u RMUZ u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 1.132 KM.

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy