Nije svaka mast losa, a strah od masnoca postaje masovna pojava

Predugo traje trovanje mozgova pričom da je svaka mast loša

Uvijek treba imati mjeru u ishrani i unaprijed ne odbacivati masno Foto: Ilustracija

Lipofobija je strah od masne hrane i pogađa prije svega društvo, ali i pojedinca. Nije čudno kada na sve strane čujete kako su masti loše, da su uzrok mnogih bolesti. Ali da li ste se ikada zapitali zašto živimo u lipofobičnom društvu?


Predugo traje trovanje mozgova pričom da je svaka mast loša. Svakako su za tu zabludu krivi mediji i društvene mreže koje idealiziraju vitku figuru. U prodavnicama se propagiraju namirnice sa reduciranim udjelom masti, ali da li je to baš normalno?


Baš kao i činjenica da nismo svi vitki, ne možemo reći ni da su sve masti loše. Dobre, nezasićene masti su svakako blagotvorne i imaju izrazito pozitivan uticaj na organizam.


Možete ih naći u orašastim plodovima (badem, orah, lješnik), maslinovom ulju, avokadu, sjemenu lana, bundeve i suncokreta, plavoj ribi…


Ako pretjerujete u unosu zasićenih masti (čitaj mesa), možete povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i maligniteta. Njih treba uzimati u ograničenim količinama, Ali to ne vrijedi za nezasićene masne kiseline. Određena istraživanja pokazala su čak da i masnoće životinja iz slobodnog uzgoja sadrže nezasićene masne kiseline.


Uvijek treba imati mjeru u ishrani i unaprijed ne odbacivati masno, jer masno može biti i veoma dobro! Ishrana LCHF (Low Carb, Hight Fat) posebno je dobra za osobe na redukcionim dijetama, ali i za dijabetičare.


Razlog je prost: ugljeni hidrati predstavljaju glavnog krivca za povišen nivo šećera u krvi. Kada jedete manje ugljenih hidrata, tijelu postaje mnogo lakše da postigne stabilan nivo šećera u krvi.


Dodavanje zdravih masti u ovakvu ishranu pomaže u zadržavanju osjećaja sitosti i sprečavanju daljeg konzumiranja hrane. Studije pokazuju da, kada ljudi smanje unos ugljenih hidrata i jedu više proteina i masti, konzumiraju manje kalorija.


Nije potrebno bježati od masnoća, jer su one neophodne za mnoge metaboličke procese. Vitamini A, E i D rastvorljivi su, naime, samo u mastima.


U posljednje vrijeme sve je više dokaza da su transmasne kiseline loše po zdravlje, pa ih proizvođači hrane masovno izbacuju iz svojih proizvoda. Transmasne kiseline utiču na povećanje lošeg holesterola, a time i na bolesti srca i krvotoka.


Transmasne kiseline nastaju u industrijskoj proizvodnji biljnih masnoća (margarina) postupkom djelimične hidrogenizacije. Očigledno je da margarin polako odlazi „u penziju”, a vraća se stari dobri maslac koji nikada nije imao ovakvu reputaciju.


Istraživanja rađena u periodu 2011–2016. u više zemalja EU pokazala su da je značajnim smanjenjem upotrebe transmasti u ishrani smanjeno i obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti čak za petinu! U posljednjih osam godina mnoge zemlje su ograničile upotrebu transmasti, od pojedinačnih proizvođača, pa do cijelih država.


Trendi žene, manekenke i sve ostale koje veoma vode računa o svojoj vitkoj liniji i koje doslovno upijaju mantru „masti su loše” zaista pate od lipofobije. One ne žele jesti bilo šta masno i veoma brižno vode računa šta konzumiraju. Po pravilu su pothranjene i često se lipofobija nadovezuje na anoreksiju.


Tagovi

Zdravlje , Prehrana , Lipofobija

0 views
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy