Nakon 133 godine vozovi vise ne dolaze u Tuzlu


Posljednja putnička linija prema Doboju ukinuta 15. decembra, a voz na toj liniji imao prosječno 12 putnika

Na platou na kojem su nekad dočekivani i ispraćani vozovi sada su šatori migranata Foto: A. Bajrić

Tuzla je na željezničkoj mapi bila posljednja stanica na koju su pristizali vozovi iz svih krajeva nekadašnje zajedničke države. Posljednja putnička linija prema Doboju odnedavno ne postoji, a plato na kojem su nekad dočekivani i ispraćani vozovi naselili su migranti, koji su tu podigli šatore.


Nedostaje radnika


U „Željeznicama RS“, čije su kompozicije saobraćale na relaciji Tuzla – Petrovo – Tuzla, ističu da je linija ukinuta 15. decembra prošle godine zbog nedostatka voznih sredstava.


Kako je pojašnjeno, voz na relaciji Tuzla – Petrovo i dalje prema Doboju u 2019. godini je imao prosječno 12 putnika koji su plaćali kartu u jednom smjeru 6,90 KM, dok je povratna karta iznosila 11,10 KM.


U tuzlanskoj direkciji „Željeznica FBiH“ ističu da je linija za Brčko ukinuta 2012. zbog nerentabilnosti, a, inače, željeznica nikad nije ostvarivala enormne prihode od putničkog saobraćaja.


- Niko zbog ukidanja putničke linije Tuzla – Doboj nije ostao bez posla. Nama, faktički, nedostaje radnika, ali zbog monitoringa Vlade FBiH ne možemo nikoga zaposliti. Imamo problem i zbog odlaska školovanog kadra u inozemstvo – kazali su nam u tuzlanskoj direkciji.


Željeznička stanica Tuzla: Kadar odlazi u inozemstvo Foto: Avaz

Prijevoz tereta


Neformalna grupa građana okupljena oko grupe „Prijatelji željeznice“ konstatira da je ukidanjem željezničkog putničkog saobraćaja prekinuta tradicija saobraćanja vozova duga 133 godine.


Ipak, kroz Tuzlu, odnosno Tuzlanski kanton, prolaze teretni vozovi, a “Željeznice FBiH” inkasiraju i do 80 posto svojih ukupnih prihoda na račun prijevoza tereta.


Prva vožnja 1886.


Prvi voz u Tuzlu je stigao  26. aprila 1886., a posljednji je otišao 13. decembra 2019. godine. Šta će biti sa željezničarima i Željezničkom stanicom u Tuzli, nije poznato. Čeka se reakcija menadžmenta „Željeznica FBiH“, u čijoj su nadležnosti, ali, kako su nam rekli, moleći za anonimnost, još nisu dobili nikakvo obavještenje.Tagovi

Tuzla , Vozovi , Željeznice FBiH

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy