Najteza svjetska utrka dolazi u Sarajevo

Ovogodišnja sezona će početi 26. aprila u kazahstanskoj Alma Ati, a završiti 26. septembra u japanskom Saporu


Takmičenje u BiH stiže 8. avgusta Foto: Arhiv

Poznat je kalendar nove sezone takmičenja “Red Bull 400”, koje važi za najtežu i najsuroviju svjetsku utrku na 400 metara. Jedna od destinacija desete sezone adrenalinske jurnjave bit će i glavni grad Bosne i Hercegovine.


Ova utrka na 400 metara teža je od bilo koje druge na planeti zbog toga što trkači, ustvari, sprintaju uzbrdo, od dna ka vrhu skijaške skakaonice. To je nevjerovatno intenzivna utrka koja na test izdržljivosti stavlja čak i najspremnije sportiste.


Ovogodišnja sezona će početi 26. aprila u kazahstanskoj Alma Ati, a završiti 26. septembra u japanskom Saporu, gdje će biti krunisani svjetski prvaci u ovom ekstremnom sportu.


Volume 0%


Nove destinacije


Organizatori su najavili i takmičenje u Sarajevu, gdje će ova spektakularna utrka imati premijeru 8. avgusta na skijaškoj skakaonici na Igmanu.


Osim glavnog grada Bosne i Hercegovine, nove destinacije u ovosezonskom kalendaru su turski Erzurum, gdje se takmičenje vraća nakon dvogodišnje pauze, potom Stimbout u Koloradu (Sjedinjene Američke Države), te još jedan grad povratnik, kanadski Vistler.


Foto: Arhiv Prva utrka bit će održana u Kazahstanu

Na prvoj utrci “Red Bull 400”, prije deceniju, nastupio je 261 hrabri sportista, trčeći s dna ka vrhu skakaonice prvi put u historiji.


Olimpijski asovi


U međuvremenu je ovaj sport postao popularan širom svijeta, pa je tako u utrkama tokom 2019. godine učestvovalo više od 18.400 takmičara.


Zanimljivo je da se u “Red Bull 400” utrkama ne takmiče samo profesionalni sportisti.


Iako su neki od učesnika slavni osvajači olimpijskih medalja, poput legende skijaškog trčanja Petera Nortuga (Petter Northug) iz Norveške, američkog plivača Rajana Lohtea (Ryan Lochte) i višestruke svjetske prvakinje u planinskom trčanju Andree Majer (Mayer) iz Austrije, prijaviti se mogu i amateri.


Tokom proteklih devet godina u utrkama su učestvovali takmičari od 14 do 93 godine. Osim utrke individualaca, postoje i štafete na kojima često učestvuju pripadnici vatrogasnih jedinica i specijalnih snaga.


Ovaj neobični spoj sportskih disciplina čini “Red Bull 400” dramatičnim i nepredvidivim događajem u kojem su odlučujući faktori koncentracija, odlučnost i hrabrost.


Rekorder Ahmet Arslan


Rekorder prema broju pobjeda je Ahmet Arslan (Turska) sa 16 trijumfa.


Među poznatijim trkačima su i Tomas Čelko iz Slovačke, Toni Palcer (Palzer) iz Njemačke, Austrijanac Jakob Majer (Mayer), ultratrkačica Ekaterina Mitjaeva iz Rusije i Suzi Volšam (Suzy Walsham) iz Austrije.


Luka Kovačić brani titulu na slavnoj Planici u Sloveniji, koja je u kalendaru i ove sezone.Tagovi

Red Bull 400 , Ryan Lochte , Sarajevo

1 view
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy