Najbolje i najgore namirnice za dijabeticare

Kako biste omogućili organizmu da ono što pojedete iskoristi na najbolji način, trebate se pridržavati nekoliko pravila

Osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati šećer i nezdrave namirnice Foto: Ilustracija

Dijabetes je poremećaj metabolizma zbog kojeg ćelije ne dobivaju dovoljno energije, a to se događa kad gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kad on nije djelotvoran.


Riječ je o hormonu koji regulira količinu šećera u krvi pa je kod dijabetičara ona povišena i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.


Kako bi izbjegle komplikacije, osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati šećer i nezdrave namirnice, ali njihova prehrana zbog toga ne mora biti bezukusna i jednolična. Uz kvalitetnu prehranu i vježbanje, kvalitet života osoba s dijabetesom ne mora biti narušen.


Kako biste omogućili organizmu da ono što pojedete, iskoristi na najbolji način, trebate se pridržavati nekoliko pravila. Prehranu rasporedite u pet manjih obroka dnevno, ne preskačite doručak i jedite svakog dana u isto vrijeme.


Jedite voće i povrće, izbjegavajte meso, posebno prženo i pečeno, pijte mnogo vode. Izbjegavajte slatkiše i grickalice svih vrsta.


Cjelovite žitarice - Umjerene porcije hljeba od cjelovitih žitarica ili zobene pahuljice su preporučljive, jer ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi.


Sardine - Riba poput lososa i sardina, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, odličan je saveznik zdravlja, jer snižavaju krvni pritisak i imaju blagotvorne učinke na upalne procese u tijelu, kao posljedice dijabetesa.


Orašasti plodovi - Bademi i orasi su bogati magnezijem i prehrambenim vlaknima, kao i proteinima te nezasićenim masnim kiselinama. Ta kombinacija produžit će vam sitost, a tijelu podariti važne nutrijente.


Đumbir - Studija provedena na 33 odrasle osobe s dijabetesom tipa 2 pokazala je da svakodnevno uzimanje četvrtine kašičice svježeg korijena đumbira tokom 12 sedmica poboljšava nivo šećera u krvi u odnosu na osobe koje su u istom periodu primale placebo. No, đumbir nije dobro uzimati s lijekovima za razrjeđivanje krvi pa svakako treba zatražiti savjet ljekara.


Koliko cimeta


Foto: Ilustracija Preporučuje se dnevni unos jedne kašičice cimeta podijeljene na dijelove

Cimet – Provedeno je istraživanje na grupi oboljelih od dijabetesa tipa 2 sa začinom cimetom. Osobe koje su svakog dana dodavale malo cimeta u svoje napitke ili obroke, imale su stabilniji nivo šećera u krvi od onih koje to nisu radile. Preporučuje se dnevni unos jedne kašičice cimeta podijeljene na dijelove, a mogu se dodati u jutarnju kafu, jogurt, zobenu kašu.


Šta izbjegavati


Foto: Ilustracija Dijabetičari ne bi smjeli uzimati više od 1,5 grama soli dnevno

Izbjegavajte so jer je povezana s visokim krvnim pritiskom, holesterolom i stanjem srca. Dijabetičari ne bi smjeli uzimati više od 1,5 grama soli dnevno. Izbjegavajte alkoholna pića, jer su bogata šećerom.


Ne kupujte ni proizvode od voća, poput džemova, voćnih sokova i kompota. Obično je riječ o hrani visokog glikemijskog indeksa.


Nemojte konzumirati namirnice od bijelog brašna, poput tjestenine, hljeba, kao ni rižu. Izbjegavajte jesti i masnu hranu, kao i industrijske napravljene grickalice, poput čipsa, keksa...

0 views
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy