Kako da djeca zavole povrce

Ako se majke vode primjerom, a ne naređivanjem, djeca će prakticirati zdraviju ishranu

Najvažnije je djetetu biti primjer Foto: Ilustracija

Roditelji žele da njihova djeca usvoje navike zdravog života i adekvatne ishrane, ali to ponekad može biti veliki izazov. Istraživanja su pokazala da će se djeca zdravije hraniti ako i same majke to rade i tako osiguraju pozitivan lični primjer.  


Djeca majki koje odgajaju primjerom prije nego naređivanjem, jedu više povrća i prakticiraju zdraviju ishranu, navode stručnjaci.


Riba i piletina


Zlatno pravilo kaže da bi djeca trebala imati pet obroka u toku dana. Obroci bi trebali biti raznoliki – svježe ili kuhano povrće, svježe voće, žitarice i mliječni proizvodi, riba i piletina te ostale namirnice u nešto manjem omjeru. 


Ali, mnoga djeca odbijaju pojesti povrće pa se roditelji na razne načine dovijaju kako da ih uvjere da barem probaju obrok.


Najvažnije je djetetu biti primjer, a to vrijedi i kada je riječ o zdravoj prehrani. Dijete će prihvatiti zdravu hranu kao nešto što je uobičajeno i što se redovno priprema u kuhinji ako se i sami držite onoga o čemu mu govorite. Čak i ako vam nešto nije među omiljenim namirnicama, pripremite to ponekad i naglasite da je važno jesti povrće. Obroci uvijek moraju biti uravnoteženi, a djeci se takve navike usađuju od malih nogu.


Nove vrste


Pripremajte obroke zajedno, a sve možete pretvoriti u igru i druženje u kuhinji iskoristiti da dijete uči o novim vrstama povrća, ali i da se navikava na zdravu prehranu. Uz to, djeca će rado probati nešto što su sama napravila. 


Prije glavnog obroka za ručkom, djeci ponudite malo predjelo s povrćem. Neke sastojke, poput mrkve ili krastavca, ostavite sirove i nasjeckajte ih tanko da najmlađima bude lakše jesti. Tako će dobiti povrće u najzdravijem obliku.


Foto: Ilustracija Dječiji apetit, ukus i potrebe za nutrijentima variraju tokom razvoja

Neka jede koliko želi


Nemojte tjerati dijete da pod svaku cijenu pojede cijelu porciju, jer vam se čini da u tom trenutku mora biti gladno. Dječiji apetit, ukus i potrebe za nutrijentima variraju tokom razvoja, a djetetov instinkt za hranom uglavnom je nepogrešiv, pod pretpostavkom da prethodno nije iskvaren slatkišima i masnom hranom. 


Ukoliko je vaše dijete izbirljivo u pogledu hrane, nemojte vikati na njega i prisiljavati ga da jede sve. Ako problem ne možete riješiti razgovorom i igrom, odvedite ga u supermarket ili na pijacu, gdje će ga privući boje i mirisi hrane, što ga može ohrabriti da proba nešto novo ili namirnice koje su mu do tada bile odbojne.


Dodajte nešto omiljeno


Ako želite da djeca slađe pojedu obrok, uz povrće dodajte nešto što djeca vole. To može biti komadić piletine, sira, tjestenina... Na taj način dijete neće razmišljati samo o tome kako da pojede zdrave sastojke, već će uživati u raznolikom obroku.


Foto: Ilustracija Dopustite djetetu jednom dnevno jedan slatkiš

Jedan slatkiš


Dopustite djetetu jednom dnevno jedan slatkiš i to kao desert. To mogu biti keksići, čokoladica, sladoled s voćem, dječiji puding. Ponudite mu i suho voće. Ako traži još, recite da će sutra ponovo biti nešto slatko. Nemojte mu slatkiše davati kao nagradu za to koliko je dijete pojelo za glavni obrok. 


Omiljena jela


S vremena na vrijeme dopustite djeci da uživaju u njima omiljenim jelima. Ako je to sendvič, neka sami odaberu sastojke ili im skuhajte ono što najviše vole. To im neće utjecati na zdravlje, a djeca će biti zahvalna. Također, na taj način neće stvoriti averziju prema zdravoj prehrani jer će uvijek imati priliku „za odušak“.

0 views
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy