Kada je kasalj dobar, a kada los

Kašalj je ustvari refleks - odbrambeni mehanizam koji želi istjerati problem iz dišnih organa


Kašalj ubrzava proces uklanjanja nečistoća Foto: Ilustracija

Nekada je kašalj pokazatelj da se organizam vašeg djeteta uspješno bori s bolešću, ali kada ono danima samo kašljuca, kada mu to remeti san, „kida" organizam ili je praćen visokom temperaturom, a traje više od dvije sedmice - signal je da ga odvedete ljekaru.  


"Dobar" i "loš"


Ipak, naučite razlikovati „dobar" i „loš" kašalj, jer dobar čisti pluća, a loš samo nadražuje organizam. Kašalj je ustvari refleks - odbrambeni mehanizam koji želi istjerati problem iz dišnih organa.  


Dakle, nešto (sekret, upalu, strano tijelo...) što se nalazi u dišnim putevima nadražuje posebne nervne završetke, receptore za kašalj kojih ima gotovo svuda u sluznici disajnim organima.


Pluća se, inače, konstantno čiste radi disanja. Zrak od nosa do pluća prolazi pored treplji koje, kao metlicom, čiste svaki otpad iz bronhija. Treplje su „namočene" sluzi, u kojoj se prljavštine zadržavaju, kao na mokroj krpi, i izbacuju se.


Produktivan i neproduktivan


Kašalj ubrzava proces uklanjanja nečistoća, uključujući i mikroorganizme. Kašalj je koristan dok uklanja neželjene supstance, naprimjer vlagu (šlajm) iz disajnih puteva i pluća. Takav kašalj naziva se produktivnim i često se javlja kod prehlade, bronhitisa i pneumonije (upale pluća).  


S druge strane, suh, iskidan (neproduktivan) kašalj često razdražuje, ometa san, cijepa grlo. Produktivni kašalj dio je procesa ozdravljenja od prehlade i gripe. Neophodno je uraditi sve što se može kako biste pomogli dječijem organizmu da ukloni nečistoće iz pluća posredstvom šlajma i sluzi.


Kako pomoći


Plućima, osim lijekova, pomaže i topla tečnost poput supe ili čaja. Kašalj smiruje i prženi šećer rastopljen u vrućem mlijeku, a i inhalacije mogu biti od velike pomoći. Dijete treba piti mnogo tečnosti. Neproduktivan, suh kašalj, kod kojeg nema izbacivanja sluzi, možete pobijediti lijekovima. Iako većinu sirupa možete dobiti bez recepta u apoteci, ipak se posavjetujte s ljekarom prije nego što ih date djetetu. Tagovi

Dijete , Kašalj , Organizam , Zdravlje

0 views
Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy