Jake policijske snage osiguravaju rušenje objekata uz pijacu Markale

Prema nalazu sudskog vještaka, vrijednost procijenjena na oko milion i po maraka

U ulici Dženetića čikma na Markalama jutros je počelo rušenje 11 privremenih poslovnih objekata.


Služba za inspekcijske poslove općine Stari Grad je utvrdila da su istekle saglasnosti i odobrenja za postavljanje ovih objekata, dok investitori, s druge strane, tvrde da su objekti postavljeni na zemljištu Islamske zajednice Sarajevo, kojoj su „dobrim dijelom plaćali zakupninu“. Saglasnost su dobili 1991. godine, što, kako navode, znači da su stekli zakonsko pravo da objekti prijeđu u njihovo trajno vlasništvo.


Međutim, činjenica je da je i, prema tom dokumentu, karakter objekata „privremeni“, što je za „Avaz“ potvrdio i načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, koji je negirao i navode da je zemljište u vlasništvu Islamske zajednice.


- Apsolutno ne, nisu u vlasništvu Islamske zajednice, to je laž. Općina Stari Grad i ''TD marketi'', koji su vlasnici zemljišta, nisu u obavezi njima ništa ponuditi. To je bila naša dobra volja. To su privremeni objekti do provođenja namjene od nadležnog organa i to piše u dokumentima, da će biti obaviješteni da ih moraju ukloniti o svom trošku. Ukoliko oni to ne urade, mi ćemo pristupiti rušenju. To im piše u ugovorima i rješenjima – rekao je Hadžibajrić.


Vlasnik jednog od objekata Asef Šehić rekao je ranije za "Avaz" kako su investitori spremni sami skloniti svoje objekte „ukoliko načelnik stavi na papir ono što je obećao“.


- Obećao je da ćemo u tom novom centru dobiti po 17 kvadrata, zakupnina da će biti oko šest maraka i da će rok izgradnje biti 16 mjeseci. Međutim, nije nam dao ništa napismeno i samo je rekao: „Imam ja obraz.“ Mi isključivo tražimo da potpišemo rješenja i sami sklonimo svoje objekte na koje imamo pravo – kazao je Šehić za „Avaz“.


Načelnik Hadžibajrić navodi da o zakupnini na sastanku nije bilo riječi te da će ona biti po cijeni zone, odnosno onako „kako Općina odluči“. 


Prema nalazu sudskog vještaka, u koji je „Avaz“ imao uvid, vrijednost privremenih objekata je procijenjena na oko milion i po maraka.

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy