Evropska komisija danas iznosi prijedlog prosirenja EU: Sta to znaci za zapadni Balkan

Žele da se u fokus stavi vladavina prava prije svega i da se uspostavi sistem takozvane nagrade i kazne, po kome će zemlje zbog napretka biti nagrađivane


Danas kolegij komesara FOTO: AGENCIJE

Evropska komisija danas će, poslije gotovo tri mjeseca, objaviti prijedlog nove metodologije proširenja Evropske unije (EU).


To će zapravo biti njen odgovor na inicijativu Francuske i predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), ali i još devet zemalja članica, o tome kako će ubuduće izgledati taj proces. 


- Žele da se u fokus stavi vladavina prava prije svega i da se uspostavi sistem takozvane nagrade i kazne, po kome će zemlje zbog napretka biti nagrađivane što mogućnošću da i prije članstva koriste evropske fondove, što učešćem u radu pojedinih institucija i programa - kazao je izvor "Blica".


Na sličan način reforma tretira i prijedlog koji je, nakon Francuske, uputilo i devet zemalja članica: Austrija, Estonija, Italija, Češka, Letonija, Slovenija, Poljska, Litvanija i Malta. One su predvidjele grupisanje poglavlja po tematskim oblastima, pristup na osnovu zasluga, strogo i pošteno uvjetovanje, poticaje za zemlje kandidate, a insistira se i na dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.


Danas kolegij komesara FOTO: AGENCIJE

- Za sada niko nije vidio papir koji bi trebao biti usvojen danas na kolegiju komesara, a nakon toga i javno obznanjen. Ono što se zna jeste da je predviđeno veće otvaranje EU prema zapadnom Balkanu, ali dok ne vidimo dokument, ne znamo šta to znači u praksi - kazao je izvor "Blica".


Portparol Evropske komisije Ana Pisonero kaže da prijedlog nove metodologije pristupnog procesa neće promijeniti politiku proširenja niti uvjete za ulazak u EU.


- Predstavit ćemo prijedlog koji će proces pregovora učiniti kredibilnijim, predvidljivijim, dinamičnijim i više politički vođenim procesom. Naš cilj nije da mijenjamo politiku proširenja niti da predlažemo promjenu, već jasni i zacrtani uvjeti za ulazak u EU - kaže Pisonero.Tagovi

Evropska komisija , Evropska unija , BiH , Zapadni Balkan

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy