Dzaferovic: Obiljezavanje 9. januara kao dana RS neustavan cin i krivicno djelo

Održana konferencija "Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992."

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je obilježavanje 9. januara kao dana RS neustavan čin i krivično djelo, zbog čega trebaju djelovati institucije BiH.


Na otvaranju konferencije "Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992.", Džaferović je istakao da oni koji čine krivično djelo nepoštivanja odluka Ustavnog suda trebaju biti procesuirani.


- Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. je početak svog zla u BiH, a taj čin je bio udar na ustavni poredak BiH i protivan je međunarodnom pravu - upozorio je Džaferović.


Ističe da su tog dana počeli genocid i masovni zločini na tlu BiH, što je potvrđeno brojnim odlukama Haškog tribunala i Suda BiH.


Potpredsjednik RS Ramiz Salkić naveo je da proglašenje Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. predstavlja momenat kada počinje realizacija projekta podjele BiH, razdvajanja građana u ovoj zemlji i stvaranja onoga što se danas zove entitet Republika Srpska.


- Do tog cilja se došlo etničkim čišćenjem, progonima, logorima, silovanjima, ubijanjima i genocidom, što nije nečiji subjektivan stav nego mišljenje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - naglasio je Salkić.


Potpredsjednik FBiH Milan Dunović potcrtao je da politike u RS i dalje pokušavaju da, nešto što je proglašeno neustavnim i što je uvredljivo za druge narode, prikažu kao pravu istinu.


- To jednostavno nije tako i mislim da će današnja konferencija s naučnog, pravnog i političkog aspekta odgovoriti na pitanja koja godinama stoje otvorena - kazao je Dunović.


Konferenciju su organizirali Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, Institut za istraživanje genocida Kanada, Institut za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu, Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, Arhiv Tuzlanskog kantona, Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" i Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy