Covic otvoreno: Sto se mene tice, Vlada FBiH moze se odmah formirati

U FBiH je potrebno riješiti dva pitanja

Dragan Čović Foto: Arhiv

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vjeruje da BiH do kraja marta može imati izborni zakon koji će osigurati ne samo provođenje lokalnih izbora na najbolji mogući način, uključujući i Mostar, već i općih izbora 2022. godine.


- Izuzetno je važno da u Federaciji BiH u međuvremenu normalno funkcioniraju i izvršna i zakonodavna vlast - istaknuo je Čović i dodao da se Vlada Federacije, što se njega tiče, može odmah formirati.


Prema njegovim riječima, u FBiH je potrebno riješiti dva pitanja - reorganizaciju Vlade FBiH, na čemu HDZ radi zajedno sa SDA i SBB-om, kao i izmjene Izbornog zakona.


- Ako smo to u stanju uraditi za dva-tri mjeseca, a mislim da jesmo, onda u međuvremenu možemo promijeniti i Izborni zakon. Razumijem poruke iz februara prošle godine da se Izborni zakon ne može promijeniti preko noći, ali evo, prošlo je 12 mjeseci - rekao je Čović za izdanje "Večernjeg lista" za BiH.


Govoreći o pitanjima koja Hrvati moraju riješiti s Bošnjacima, osim izmjene Izbornog zakona, koji je broj jedan i kojim se treba riješiti da jedan konstitutivni narod treba da bira vlastite političke predstavnike, predsjednik HDZ-a rekao je i da ova dva naroda moraju zajedno raditi na tome da BiH bude funkcionalna zemlja.


- Druga stvar na kojoj moramo zajednički raditi odnosi se na to kako preurediti BiH da bi bila funkcionalna zemlja, da nam se ne bi dešavala repriza s Vijećem ministara da se, nakon 14 mjeseci, napravi dogovor, a sve je bilo jasno dan nakon izbora - smatra Čović.


Dodao je da se treće pitanje odnosi na euroatlantski put BiH, naglasivši da su Hrvati jedini koji su zainteresirani i za evropski put i za put u NATO.


Tagovi

Dragan Čović , HDZ BiH , Mostar , Vlada FBiH

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy