Bukvarevic: Pravican status boracke populacije u skladu s njenim potrebama

Za 11.800 korisnika vraćen je isplatni koeficijent za penzije po Zakonu o prijevremenom penzionisanju

Salko Bukvarević Foto: Agencije

Aplikanti iz boračkih kategorija, njih 800, dobili su pravnu pomoć vrijednu 1.210.000 KM posredstvom odgovarajuće fondacije, a putem Fondacije za pomoć u stambenom zbrinjavanju 3.375.702 KM je plasirano za kredite 943 borca i članove njihovih porodica te jednokratna bespovratna pomoć za 464 porodice.


Ovo je dio od mnoštva podataka koje je nedavno prezentirao federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, govoreći, osim o mnogim drugim učincima Ministarstva, o pomoći borcima putem fondacija i transfera tokom realizacije programskih zadataka u periodu 2015.-2019. godine. 


U tom segmentu realizacije naveo je i pomoć u radu boračkih udruženja od 1.800.000 KM, potom izdvajanje 100.000 KM godišnje za sportske igre ratnih vojnih invalida te 1.450.000 KM za obilježavanje značajnih datuma iz ratne prošlosti, kao i 700.000 KM za spomen-obilježja.


U poglavlju "Aktivnosti Ministarstva - pomoć borcima povratnicima", Bukvarević je kazao da su u navedenom periodu ustanovljeni uredi za podršku povratnicima u Srebrenici, Zvorniku, Foči, Modriči, Kotor-Varoši i Prijedoru, kao i da su javni pozivi koji se raspisuju za tekuće transfere otvoreni za sve boračke kategorije bez obzira na mjesto njihovog prebivališta, odnosno i za teritoriju Republike Srpske.


- Resorno ministarstvo i povratnička udruženja svake godine obilježavaju Dan državnosti BiH u mjestima s izraženim povratkom te je ove godine centralna manifestacija upriličena u Prijedoru. U saradnji s boračkim udruženjima, Ministarstvo organizira tradicionalnu posjetu Potočarima i Srebrenici prvog petka u septembru. Ministar redovno posjećuje zone povratka: Banju Luku, Prijedor, Kotor-Varoš, Modriču, Srebrenicu, Zvornik, Bijeljinu, Janju, Foču, Bratunac, Vlasenicu i Žepu - rekao je Bukvarević.


Među ciljevima za naredni period naveo je da u oblasti boračko-invalidske zaštite treba osigurati dostignuti obim prava, sredstava i pravičan status boračke populacije u skladu s njenim potrebama i realnim mogućnostima društva kroz pravičnu kategorizaciju i materijalno osiguravanje porodica šehida i poginulh boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika najviših ratnih priznanja i demobilisanih branilaca BiH te kontinuirane aktivnosti na poboljšanju statusa boračkih kategorija.


Sumirajući rezultate programskih zadataka resornog ministarstva za period 2015.-2019. godine, Bukvarević je na prvom mjestu istaknuo usvajanje Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, za čiju je primjenu osigurano u federalnom budžetu dodatnih 50 miliona KM godišnje.


Također je naveo objavu registra pripadnika Oružanih snaga, kao i da je 1.200 šehidskih porodica vraćeno u pravo na penzije, za šta je izdvojeno dodatnih 5,3 miliona KM.


Bukvarević podsjeća da je isplata svih naknada boračkim kategorijama, koje prima 94.000 korisnika, redovna, za šta se u budžetu planira 300 miliona KM godišnje.


Za 11.800 korisnika vraćen je isplatni koeficijent za penzije po Zakonu o prijevremenom penzionisanju, što iziskuje dodatni 21 milion KM tokom godine.


- Programsko opredjeljenje Ministarstva, predviđeno i Reformskom agendom Federalne vlade, jeste da se dostignuti nivo pojedinačnih prava i sredstava koja se izdvajaju iz federalnog budžeta za boračke kategorije neće umanjivati. U budžetu FBiH i planovima PIO, Federalnom zavodu za zapošljavanje, za 2020. godinu planirano je značajno povećanje izdvajanja sredstava – dodatnih oko 80 miliona KM za boračko-invalidsku zaštitu - kazao je Bukvarević.


Takav rezultat, prema njegovim daljnjim navodima, postignut je zahvaljujući opredjeljenju resornog ministarstva, Vlade FBiH i Parlamenta FBiH da su ove kategorije građana Bosne i Hercegovine od posebnog društvenog značaja, kao i u kantonalnoj saradnji s predstavnicima boračkih saveza, udruga i udruženja.


U periodu 2015.-2019. godin, više od 1,6 milijardi KM je doznačeno na račune pripadnika boračkih kategorija; bez kašnjenja su isplaćivane naknade za ratne vojne invalide i porodice šehida i poginulih branilaca (85.000 korisnika), kao i za 4.900 dobitnika najvećih ratnih priznanja. Osim toga, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike za sufinansiranje boračkih penzija izdvaja 55 miliona godišnje, a općine dodatno 20 miliona za boračko-invalidsku zaštitu, naveo je, između ostalog, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević. 

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy