BiH danas dobiva Vijece ministara

 Četrnaest mjeseci nakon općih izbora u našoj zemlji konačno se bira nova državna vlada <195> SIPA još provjerava kandidata za ministra Mlađena Božovića 

Imenuje se ukupno osam od potrebnih devet ministara Foto: Arhiv

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će u Sarajevu održati sjednicu na kojoj bi 14 mjeseci nakon općih izbora trebao biti imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH.


Prije sjednice tog doma bit će održana sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koja će dati preporuku za imenovanje novih ministara i njihovih zamjenika. 


Nedostajuća imena


Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija pripremio je Odluku o imenovanju ukupno osam od potrebnih devet ministara.


Tako će se Predstavnički dom izjasniti o imenovanju Bisere Turković (SDA) za ministricu vanjskih poslova, Fahrudina Radončića (SBB) za ministra sigurnosti, Sifeta Podžića (DF) za ministra odbrane, Staše Košarca (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vjekoslava Bevande (HDZ) za ministra finansija, Vojina Mitrovića (SNSD) za ministra prometa i komunikacija, Ankice Gudeljević (HDZ) za ministricu civilnih poslova i Josipa Grubeše (HDZ) za ministra pravde.


Na spisku ministara nema imena Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice, za kojeg Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH još nije okončala provjere.


Nema smetnji


Nije upotpunjen ni spisak svih zamjenika, jer od njih ukupno 10 za zamjenika ministra sigurnosti Vladimira Mijatovića također nisu završene provjere u SIPA-i. No, nadležni tvrde da to nije smetnja i da se Vijeće ministara može imenovati ako nedostaje jedno ime ministra ili zamjenika, te da oni mogu biti imenovani naknadno.

BISERU Turković i Vjekoslava Bevandu predsjedavajući Tegeltija predložio je za zamjenike predsjedavajućeg, a nakon što njihovo imenovanje za ministre potvrdi Predstavnički dom.

Provjereno devet od deset zamjenika  


U ponedjeljak bi trebali biti imenovani i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić, zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ljiljana Lovrić, zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić, te zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić. Ministarstvo odbrane jedino je koje ima dva zamjenika i oni kao i ministar moraju dolaziti iz različitih konstitutivnih naroda.


Deblokada brojnih procesa u zemlji


Imenovanjem Vijeća ministra BiH konačno će doći do deblokade brojnih procesa u zemlji, prvenstveno onih vezanih za ulaganja u infrastrukturne projekte, te onih u vezi sa evropskim putem BiH. Naime, procesom imenovanja Vijeća ministara deblokiran je i rad Parlamenta BiH, čija su oba doma već usvojila niz međunarodnih sporazuma vrijednih više od milijardu maraka, a koji će u narednom periodu biti utrošeni u realizaciju infrastrukturnih projekata.


Faksimil odluke o imenovanjima koju potpisuje predsjedavajući Tegeltija Foto: Arhiv

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy