Ađijus: Presude Mladiću, Stanišiću i Simatoviću do kraja 2020.

Haški tribunal je zločinca Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i progona Bošnjaka a i Hrvata širom BiH, terorisanja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem...

Ađijus: Presude do kraja 2020. Foto: Avaz

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizma), sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius) predstavio je 15. izvještaj o napretku u radu Mehanizma Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, izlažući njegov pravosudni rad i ostale ključne aktivnosti tokom proteklih šest mjeseci. 


Govoreći o pravosudnim aktivnostima u Hagu, predsjednik Ađijus je izvijestio da će presude u postupku protiv Jovice Stanišića i Frenka Simatovića, kao i žalbeni postupak u slučaju Ratko Mladić biti dovršeni do kraja 2020. godine. 


Pravomoćna presuda Ratku Mladiću bit će pred Haškim sudom izrečena do kraja 2020. godine, najavio je Ađijus u redovnom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a u Njujorku. 


Haški tribunal je zločinca Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i progona Bošnjaka, a i Hrvata širom BiH, terorisanja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, 1991.-'95. Mladićeva odbrana uložila je žalbu na tu presudu. 


Haško tužilaštvo žalilo se na to što je Mladić prvostepenom presudom oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih općina. Očekuje se da će pred apelacionom vijećem u Hagu najranije idućeg proljeća biti održana usmena rasprava o žalbama. Usmenom raspravom bit će okončan žalbeni postupak, a sudije će zatim vijećati o pravosnažnoj presudi. 

Muzicke putem
telefona besplatno
 HIT Nedelje (19.01 - 26.01.2020) 
 Milica Todorović - Show program 
         FB Fan Page       
Vremenska Prognoza
Nasi Partneri
radioteka392x72.jpg
Radioteka
unnamed.png
Vas Omiljeni Radio
radiostanice-fb.png
UzivoRadio Net
12130020.png
Balkan Radio Stanice
sslimage.png
Radio Stanica.com
NA-vidiKU-sLIKA.-JPG.jpg
Na vidiku.rs
radio-expert-header-logo.png
Radio Expert
opusteno-default.jpg
Opušteno.rs
EXYU Radio stanice
th.jpg
 HIT Mjeseca (Januar .2020) 
 HULE - Lutam Gradom 

Brčko-Brod

+49 015207017679

+387 603098826

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 by Radio Lexero Brcko-Brod Proudly created Pixy